dilluns, 20 d’octubre del 2008

Stefan Klein i El Temps


La setmana que deixem enrera ha donat un parell de “Contres” de La Vanguardia que m’han fet pensar molt.


Aquesta secció, “La Contra” de La Vanguardia, que con el nom indica és la contraportada de l’edició impresa del diari, val moltíssim la pena.

Es tracta d’una petita entrevista amb tot de personatges més o menys coneguts, però tots amb un nexe comú... porten a la reflexió i la majoria d’ells ens toquen aquella part interior nostre que tenim ben amagadeta.
Evidentment, es toquen molts temes i àmbits, depenent dels personatges entrevistades, però cada dia hi trobem un xic d’autoconeixement i de filosofia de vida.

Doncs bé, com deia, la setmana passada va ser especialment “fructífera” en aquest sentit,
Per començar, dijous dia 16 el protagonista ens deixava sentències com aquesta:

"La prisa es el mejor modo de perder el tiempo".
Stefan Klein, físico, estudia la nostra percepció del temps i la felicitat ; autor de 'El tiempo'

No està malament, oi? Al llegir l’entrevista, encara em va copsar més el que aquest científic alemany argumentava...

" La felicidad es el instante; la satisfacción, el balance.
Y debemos advertir que la satisfacción es fácil de estropear sólo con un mal momento. "
Stefan Klein, físico, estudia la nostra percepció del temps i la felicitat ; autor de 'El tiempo'

Noi! en una societat com la nostra, tant desordenada i vertiginosa, frases com aquesta et provoquen un somriure... i pensem “ Cuánta razón tiene este tio!” , la de cops que un dia magnífic es trenca per una tonteria ... quantes vegades!
De fet, no es pot tenir mai tot, sempre pot fallar quelcom ( Murphy existeix!) , però potser aqui rau la clau de la questió...precisament el secret es troba en la recerca dels petits instants, instants que ens donin el que més s’acosti al que anomenem felicitat, i aquesta lluita contínua amb tot el dret a equivocar-nos que ens permeti seguir buscant.


L’Stefan Klein també reflexiona sobre per què com més grans ens fem més ràpid passa el temps , o això ens sembla... la raó està en el nostre cervell. Aquest és l’encarregat d’associar la percepció del temps i el funcionament de la memòria.
Els joves percebem el temps més lent perquè la memòria està treballant emmagatzemant moltes dades. En canvi, la gent gran que ja ha emmagatzemat a la seva memòria gran part de les dades de la seva vida, el temps els hi passa molt ràpid.
També tenim la sensació de que le temps passa més ràpid quan estem entretinguts, en un trajecte cap a un lloc desconegut ( no us heu fixat mai que el camí d’anada sempre es fa més llarg que el de tornada? ) o amb la por o en una situació de perill , on tenim la sensació que el temps es para. La por estimula la memòria i ens fa retenir molta informació per si es tornés a repetir una situació similar. És una característica evolutiva que ens facilita la supervivencia.
A que és interessant?


Ah! També feia una reflexió molt interessant sobre els subordinats i els caps ( jefes) en el món laboral… deia que els subordinats sempre tenen la sensació de pressa i de perdre el temps, així com d’stress i ansietat en més gran mesura que els grans directius; la raó es troba en la satisfacció personal i en els objectius assolits. En quan l’ésser humà és conscient d’assolir el que s’ha proposat, es relaxa i administra molt millor el seu temps i és molt més feliç. En canvi, el subordinat sempre té la llosa sobre el cap de que l’estan evaluant i que ha de justificar el seu lloc de treball… s’autoimposa inconscientment la presió…d’aquí el seu malestar .

Us sembla familiar tot plegat? Qui més qui menys ens hem sentit Així, oi?


A mi em va encantar llegir aquesta entrevista, i veient que aquest físic ha publicat un llibre recentment ( titul.lat “El Tiempo”) qualsevol dia d’aquests m’el compro!!!
El què s’aprèn en un moment… ja us deia que La Contra està molt bé… a partir d’ara em prendré les coses amb calma, que no vull perdre el temps!


Salut!

7 comentaris:

Anònim ha dit...

No son horas para ponerme a traducir al catalán... Sólo quería dejarte un saludo, decirte que no me olvido de ti, que sigo por aquí para cuando quieras y que en la sombra, pero leo (aunque reconozco que mi catalán no da para leer posts tan largos...)

Besos gordos

carlinhos ha dit...

Marteta Marteta, també téns blog? Doncs ja el poso a Favoritos. I et convido a passejar pel meu:

http://carlosgarcia-carlinhos.blogspot.com/

Marta ha dit...

Gracias, Pitu
no esperaba menos de ti...
poco a poco, iras mejorando tu catalán, ya veras!
Muchos besazos , guapa!
Gracias de nuevo

Marta ha dit...

Ja m'hi he passat, Carles!
Ta molt bé! Hi passare sovint, segur!
Jo també el poso a Favoritos!
Un petonàs!

Anònim ha dit...

Uff a mi me pasó lo mismo cuando la leí...me apunté el nombre en un papel, para buscarlo cuando llegara a casa... ahora intento buscar algo por internet y solo me ha salido tu blog.... tu has encontrado algo? por q me parecio muy interesante...

creo q me pasaré a comprarmelo..

Marta ha dit...

gracias, Pitu,
también nos acordamos mucho de ti!
Nos vemos pronto!

Marta ha dit...

Hola Rocio,
gracias por tu post
La verdad es que LA Contra de La Vanguardia se actualiza dia a dia, y es dificil encontrar la entrevista ( como no sea en copia impresa...)
De todas formas, con el nombre del autor y/o del libro yo encontre en algun otro blog un poco más de informacion..
y si me permites, creo que el libro merece la pena.
No es dificil encontrarlo!
Ah! YStefan Klein tiene otros libros, en Wikipedia encontré alguna cosilla mas...
a ver si tienes suerte!

Saludos desde Barcelona!